miercuri, 4 septembrie 2013

Reducerea numarului de animale fara stapan: CONVENTIA_EUROPEANA_PENTRU_PROTECTIA_ANIMALELOR_DE_COMPANIE DESPRE

Capitolul III – Masuri suplimentare cu privire la animalele fara stapan
Articolul 12 – Reducerea numarului de animale fara stapan
Atunci cand o Parte considera ca numarul de animale fara stapan constituie o problema, va lua masurile legislative si/sau administrative necesare pentru reducerea numarului acestora prin metode care nu cauzeaza dureri, suferinte sau stress care ar putea fi evitate.
a) Astfel de masuri vor indeplini urmatoarele conditii:
(i) daca astfel de animale trebuie sa fie capturate, aceasta trebuie sa se faca in functie de natura animalului, producand minimum de suferinte fizice si psihice;
(ii) daca animalele capturate sunt adapostite sau sacrificate, aceasta trebuie sa se faca in conformitate cu principiile prezentei conventii.
b) Partile se obliga sa respecte:
(i) procedarea la identificarea permanenta a cainilor si pisicilor prin mijloace corespunzatoare care sa nu produca dureri, suferinte sau stress decat usoare sau temporare, cum ar fi tatuarea insotita de inregistrarea numarului impreuna cu numele si adresele proprietarilor;
(ii) reducerea reproductiei neplanificate a cainilor si pisicilor si promovarea sterilizarii acestora;
(iii) incurajarea persoanelor care gasesc caini sau o pisici fara stapan sa semnaleze acest lucru autoritatii competente.

Articolul 13 – Exceptii cu privire la capturare, detinere si sacrificare
Exceptii la principiile stabilite in prezenta conventie cu privire la la capturarea, detinerea si sacrificarea animalelor fara stapan pot exista numai daca sunt inevitabile, in cadrul programelor guvernamentale de control al bolilor.

Textul integral: 

Niciun comentariu: