vineri, 9 august 2013

Sorana Cîrstea merge ceas la turneul premiere de la Toronto. Vineri noapte a reușit să o elimine pe a șasea favorită a turneului de tenis, calificându-se astfel în semifinale.
sorana cirstea - indian wellsCalificare fabuloasă reușită de Sorana Cîrstea la turneul de tenis canadian. Românca va juca în semifinalele turneului Masters dotat cu 900 de puncte WTA.
Calificarea nu a fost una facilă, întrucât românca a pierdut primul set cu 6-4, iar în setul doi a fost cât pe ce să fie învinsă, deși conducea cu 4-0.
Sorana Cîrstea a pierdut primul set cu 6-4, deși reușise să revină de la 0-3, la 3-3.
Românca a început foarte bine setul doi, conducând cu 4-0, însă din păcate, nu a știut să își mențină avantajul de două brake-uri și să închidă setul doi. În mod inexplicabil, cehoaica a reușit egalarea la 4-4 și mai apoi a trecut în avantaj cu 5-4 pe propriul serviciu.
Sorana a dat dovadă de tărie de caracter și a reușit mai apoi egalarea la 5-5, scor la care a obținut două mingi de re-brake, reușind să facă 6-5. A urmat la serviciu și a câștigat setul doi cu 7-5.
Românca a început în forță și setul trei, pe care l-a câștigat în mod categoric cu 6-2.
Sorana Cîrstea a reușit să o învingă pe Petra Kvitova, în trei seturi, scor 4-6, 7-5, 6-2, după două ore și 13 minute de joc.
În semifinale, Sorana va juca cu chinezoaica Na Li care a învins-o pe româncă, în ianuarie, în primul tur la Australian Open.
Pentru accederea în semifinale la Toronto, Sorana Cîrstea și-a asigurat un cec în valoare de 104.700 de dolari canadieni și 395 puncte WTA.
The post Sorana Cîrstea s-a calificat în mod surprinzător în semifinale la Torontoappeared first on exclusivNews.
Delicious
TwitterFacebookLinkedInBufferMail
MARI
+TAG

YESTERDAY

Florin Cergan, fiul judecătoarei șpăgare Veronica Cărstoiu, reţinut vineri de DNA, pentru complicitate la trafic de influenţă, a produs un accident rutier în martie 2011, soldat cu trei morți.
Florin CerganDeși accidentul a fost produs în urmă cu doi ani și jumătate, nici până la această oră, cauza nu a fost soluționată și asta pentru că Florin Cergan este fiul judecătoarei Veronica Cîrstoiu.
Accidentul a avut loc în Târgovişte, la 8 martie 2011, când Cergan, pe atunci preot în parohia Lăculeţe din comuna dâmboviţeană Glodeni, conducea un autoturism BMW. Fiul judecătoarei a intrat într-o Dacie în care se aflau preotul Nicolae Nicolae de la Parohia Gheboaia, soţia şi fiica acestuia, în vârstă de 15 ani, toţi trei decedaţi în accident.
Martorii spuneau, la vremea respectivă, că maşina lui Cergan avea peste 100 de kilometri pe oră.
Probele biologice au arătat că fiul judecătoarei se urcase băut la volan.
Florin Cergan a fugit de la locul accidentului și nu a recunoscut că se afla la volanul autoturismului BMW. Abia a doua zi s-a prezentat la Poliţie şi a mărturisit că el a provocat accidentul, fiind reţinut de procurori pentru 24 de ore, sub acuzaţia de ucidere din culpă.
Deși procurorii au cerut arestarea preventivă, Judecătoria Târgovişte a respins propunerea.
La câteva zile după accident, Arhiepiscopia Târgoviştei i-a ridicat lui Florin Cergan dreptul de a sluji în biserică.
În martie 2013, în dosarul accidentului au fost făcute mai multe expertize, însă Cergan “își vede liniștit de viața sa”.
Vineri, procurorii DNA l-au reținut pentru 24 de ore în urma unul flagrant realizat joi, în care a fost prins luând 50.000 de euro de la o persoană pentru ca mama lui, judecătoarea Viorica Cîrstoiu să dea sentințe favorabile în mai multe dosare penale.
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel București, a fost reținută vineri seară pentru 24 de ore, de procurorii DNA, sub acuzația de trafic de influență și luare de mit în formă continuată, în cuantum de un milion de euro.
The post Florin Cergan, fiul judecătoarei Veronica Cîrstoiu reținută pentru mită, a ucis în 2011 trei oameni appeared first on exclusivNews.
Delicious
TwitterFacebookLinkedInBufferMail
MARI
+TAG
Ministerul Justiției a precizat pentru exclusivNEWS.ro, faptul că s-a decis desființarea a 30 de judecătorii și parchete în România, urmare a recomandărilor Comisiei Europene și Băncii Mondiale.
judecataÎn anul 2010, prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 535/C/2010 a fost constituit un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Public şi Consiliului Superior al Magistraturii, având ca obiectiv reluarea studiului privind raţionalizarea instanţelor şi parchetelor cu volum de activitate sub 2000 de cauze în intervalul 2005-2009, precum şi analiza instanţelor judecătoreşti care nu funcţionau.
În urma studiului, Ministerul Jusțiției și CSM, au decis în iunie 2013, și la recomandarea Comisiei Europene și a Băncii mondiale, să închidă 30 de instanțe de judecată.
”Grupul de lucru menţionat a propus desfiinţarea celor 9 judecătorii şi parchetele de pe lângă acestea care nu funcţionau la momentul respectiv ( Judecătoriile Bocşa, Cernavodă, Bechet, Băneasa, Comana, Sângeorgiu de Pădure, Scorniceşti, Urlaţi şi Jimbolia) – lucru care s-a realizat prin Legea nr. 148/2011 privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, precum şi a încă 15 judecătorii şi a parchetelor de pe lângă acestea, dintre care s-au desfiinţat prin Legea nr. 148/2010  doar 3 instanţe/parchete, respectiv: Bozovici, Murgeni şi Şomcuţa Mare”,precizează Ministrul Justiției în răspunsul trimis exclusivNEWS.ro.
La solicitarea site-ului de știri, exclusivNEWS.ro, Ministerul Justiției a precizat motivele care au stat la baza desființării celor 30 de judecătorii și parchete.
1.Recomandările internaţionale
  • Studiul privind raţionalizarea instanţelor din România, întocmit de Terry R. Lord şi Jesper Wittrup, în 2005 care a evidenţiat următoarele:
Există o tendinţă la nivel european de micşorare a numărului de instanţe şi jurisdicţii în vederea creării unor unităţi jurisdicţionale mai extinse. Aceasta se datorează atât preocupărilor legate de eficienţă, cât şi celor legate de calitate. Instanţele mai mari sunt percepute ca fiind mai capabile să se administreze  din punct de vedere profesional eficient şi calitativ; la nivelul acestora se poate evita suprapunerea funcţiilor; sunt mai puţin vulnerabile la generarea de locuri vacante şi la schimbările bruşte a volumului de muncă; permit o mai bună specializare a judecătorilor şi la aplicarea principiului colegialităţii; în final, la nivelul acestora există un mediu profesional mai sănătos, în care judecătorii îşi împărtăşesc cunoştinţele pe teme juridice.”
  • Raportul CEPEJ – ediţia 2012, reţine că accesul la justiţie nu poate fi limitat  la resursele financiare, ci este de asemenea legat de accesul geografic la justiţie. În timp ce majoritatea statelor nu şi-au modificat organizarea instanţelor între 2004 şi 2010, unele dintre ele au redus numărul de instanţe şi altele au crescut acest număr. Tendinţa în statele Europei de Vest şi de Nord ar fi în ansamblu în favoarea limitării numărului de instanţe, mai ales din motive bugetare, uneori şi pentru că se urmăreşte o mai mare eficienţă prin specializare şi economii.
  • Rapoartele Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, din 2011, 2012 şi 2013.
Necesitatea finalizării procesului de reorganizare a instanţelor şi parchetelor          este semnalată şi de Comisia Europeană încă din 2011, iar ultimul Raport de ţară dat publicităţii în luna ianuarie 2013, recomandă unele măsuri pentru continuarea reformelor începute şi monitorizate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, inclusiv în privinţareformei sistemului judiciar prin restructurarea instanţelor şi a parchetelor, precum şi refacerea echilibrului dintre numărul de angajaţi şi volumul de muncă, pe baza, în special, a revizuirii modului de funcţionare a sistemului judiciar din România.
  • Raportul Băncii Mondiale
În acord cu cele reţinute de Comisia Europeană în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, în Raportul final elaborat în cadrul proiectului finanţat de Banca Mondială – “Determinarea şi Implementarea Volumului Optim de Muncă al Judecătorilor şi Grefierilor şi Asigurarea Calităţii Activităţilor Instanţelor.”, una dintre recomandările formulate vizează, în esenţă, reorganizarea hărţii judiciare, pin relocarea resurselor şi „fuzionarea” instanţelor.
De asemenea, se reţine că instanţele de mari dimensiuni sunt considerate mai apte să asigure un management profesionist, mai eficient şi de calitate; acestea pot reacţiona mai bine la economiile de scară (evitând suprapunerea funcţiilor); sunt mai puţin vulnerabile în faţa posturilor rămase vacante sau a modificărilor neaşteptate ale volumului de litigii; permit o mai bună specializare a judecătorilor.
2Rapoartele de activitate ale instanţelor şi parchetelor – 2009 – 2012
Rapoartele anuale privind activitatea instanţelor şi parchetelor, elaborate de Consiliul Superior al Magistraturii au evidenţiat faptul că există instanţe care în mod constant în perioada 2009 – 2012 au înregistrat un volum de activitate sub pragul de 5000 de cauze. Astfel, în timp ce volumul de activitate la nivelul majorităţii instanţelor şi parchetelor de la an la an cunoaşte o continuă creştere, într-un sens oarecum contrar acestui trend ascendent, anumite instanţe îşi menţin constant volumul de activitate sub pragul de 5000 de cauze.
În concluzie, Ministrul Cazanciuc precizează faptul că: Plecând de la concluziile şi recomandările cuprinse în rapoartele organismelor internaţionale, menţionate mai sus, precum şi de la datele statistice privind evoluţia volumului de activitate al instanţelor judecătoreşti în ultimii patru ani, s-a stabilit necesitatea continuării procesului de raţionalizare a instanţelor judecătoreşti cu volum mic de activitate.
The post România închide 30 de judecătorii și parchete la „recomandarea” Băncii Mondiale și Comisiei Europene appeared first on exclusivNews.
Delicious
TwitterFacebookLinkedInBufferMail
MARI
+TAG
30 de judecătorii și parchete, închise în România pentru o posibilă economie de un milion de euro
Ministerul Justiției a decis să închidă 30 de judecătorii și parchete din toată țara, pe motiv de ineficiență. În urma acestei decizii, s-ar realiza o economie la bugetul justiției de circa un milion de euro pe an.
judecatorii inchiseDacă Guvernul Boc a închis școli și spitale, Guvernul Ponta închide judecătorii și parchete. Motivul? Instanțele au prea puține dosare pe rol și nu își justifică existența. Și asta în condițiile în care instanțele de judecată din toată țara sunt supraaglomerate, motiv pentru care termenele de judecată sunt foarte lungi.
Grupul de lucru interinstituţional format din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Public şi Consiliului Superior al Magistraturii, constituit în anul 2012 printr-un ordin al ministrului justiţiei  a identificat mai multe  judecătorii şi parchete de pe lângă judecătorii, care în ultimii patru ani au  înregistrat un volum redus de activitate. În mai multe şedinţe, membrii grupului de lucru comun au analizat, în concret, fiecare dintre aceste instanţe, cu luarea în calcul a unui set de criterii care a constituit suportul analizei efectuate. În urma acestei analize, s-au formulat propuneri de desfiinţare a 30 de instanţe şi a parchetelor de pe lângă acestea precum şi menţinerea în funcţiune concomitent cu mărirea razei teritoriale a altor 25 de instanţe şi parchete„, a declarat Ministrul Robert Cazanciuc, pentru exclusivNEWS.ro.
Robert Cazanciuc spune că aceste măsuri au drept scop eficientizarea activităţii instanţelor şi parchetelor, în condiţiile restricţiilor bugetare cu care se confruntă România.
Ministrul spune că: Măsura reorganizării prin desfiinţarea unor instanţe /parchete nefuncţionale din punct de vedere al volumului de activitate, dar şi prin rearondarea de localităţi de la instanţele cu un volum mare de activitate, va avea consecinţe directe atât asupra resurselor umane (prin atenuarea dezechilibrelor între instanţele/parchetele cu volum mare de activitate şi cele supradimensionate, şi prin reducerea numărului de posturi necesar a fi suplimentat), cât şi aspra resurselor financiare (economii la bugetul de stat dar şi redistribuirea raţională a sumelor alocate pentru investiţii) raportat la finalitatea urmărită, respectiv eficientizarea actului de justiţie şi pregătirea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a noilor coduri.
Desființarea celor 30 de judecătorii și parchete, ar putea aduce o economie la bugetul justiție, de doar un milion de euro, anual.
Prin desfiinţarea celor 30 de instanţe judecătoreşti/parchete s-a apreciat că se va face o economie la bugetul de stat astfel: la instanţe, aproximativ 320.161 lei/lună  şi 3.841.932 lei/an  iar la parchete, aproximativ 139.830 lei/lună  şi 1.677.966 lei/an”, a mai precizat Ministrul Cazanciuc.
Demnitarul recunoaște însă faptul că este posibil ca la începutul reorganizări, să nu se facă nicio economie.
Este adevărat că într-o primă fază s-ar putea afirma că, prin desfiinţarea unor instanţe/parchete nu vor fi realizate cu siguranţă economii substanţiale la bugetul de stat datorită posibilei creşteri a cheltuielilor cu decontarea chiriilor şi respectiv a transportului personalului transferat de la instanţele/ parchetele desfiinţate la alte instanţe. Însă eficienţa economică realizată prin raţionalizarea unor instanţe/parchete nu trebuie privită doar pe termen scurt ci pe un termen mult mai îndelungat şi aici trebuie luate în calcul şicheltuielile cu investiţiile ulterioare pentru sediile acestor instanţe (reparaţii, amenajări, extinderi)„, a mai precizat Ministrul Cazanciuc.
The post 30 de judecătorii și parchete, închise în România pentru o posibilă economie de un milion de euro appeared first on exclusivNews.
Delicious
TwitterFacebookLinkedInBufferMail
MARI
+TAG
CSM și-a dat acordul, vineri, pentru reținerea și arestarea, judecătoarei, Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel București, acuzată de DNA că ar fi luat mită un milion de euro.
veronica cirstoiuCSM a dat azi, aviz favorabil cererii procurorilor DNA, care au solicitat reținerea și arestarea judecătoarei, pe motiv de luare de mită și trafic de influență.
”În şedinţa din data de 9 august 2013, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a magistratului CÎRSTOIU VERONICA, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I penală, pentru săvârşirea infraţiunilor de complicitate la trafic de influenţă prevăzută de art. 26 raportat la 257 şi art. 7 alin 3 din Legea nr.78/2000 şi luare de mită prevăzută de art. 254 alin 1 raportat la art. 7 din Legea nr. 78/2000”, se arată în comunicatul de presă al CSM, remis exclusivNEWS.ro.
Procurorii DNA spun că: Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmite de procurori rezultă că persoane interesate în soluționarea favorabilă a unor dosare penale, aflate pe rolul instanțelor de judecată, prin intermediar, au remis, în mai multe tranșe, sume de bani în cuantum de peste 1.000.000 euro în scopul obținerii unor soluții favorabile în cauze penale. În acest context, la seara zilei de 8 august 2013, una din tranșele de bani, în cuantum de 50.000 euro, a fost primită de Cergan Florin pentru a o remite mamei sale Cîrstoiu Veronica. Aceasta, la rândul său, potrivit înțelegerii cu persoanele implicate și interesate, urma să transmită această tranșă unuia dintre judecătorii învestiți cu judecarea uneia dintre cauzele respective. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Ca urmare, la data de 9 august 2013, procurorii au dispus reținerea învinuitului Cergan Florin pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, alături de alte doua colege de la Secția I Penală, Liliana Bădescu și Dumitrița Piciarca, au fost cercetate penal de DNA pentru abuz în serviciu și favorizarea infractorului pentru că au decis anularea condamnării de 7 ani cu închisoare în cazul Dinel Staicu.
The post CSM și-a dat acordul pentru arestarea judecătoarei Veronica Cîrstoiu, acuzată că ar fi luat un milion de euro șpagă appeared first on exclusivNews.
Delicious
TwitterFacebookLinkedInBufferMail
MARI
+TAG