luni, 14 ianuarie 2013

Eminescu, celebrat la Brescia de scriitori români şi italieni

Eminescu, celebrat la Brescia de scriitori români şi italieni:
Duminică, 13 ianuarie, a avut loc la Cellatica, în provincia Brescia, evenimentul “Eminescu poet şi patriot”, dedicat memoriei scriitorului român, la aniversarea a 163 de ani de la naşterea sa. Organizatorul seratei a fost Viorel Boldiş, care a avut ca invitaţi atât oameni de cultură români, cât şi italieni.

Au avut, astfel, intervenţii: Giorgio Francesco Becchetti- consul onorific la Brescia; Alessandro Canzian de la editura “Samuele Editore”, poetul Lamberto Olivari, scriitoarele Irina Ţurcanu şi Valeria Raimondi, actorul Biagio Vinella şi Rita Takacs, traducătoarea poemului "Luceafarul" pentru  Samuele Editore.

În intervenţia sa, consulul onorific al României la Brescia, Giorgio Francesco Becchetti a vorbit despre relaţiile dintre cele două ţări, dar şi despre importanţa lui Eminescu în contextul literar şi istoric. Apoi, au intervenit: Biaggio Vinella – poest şi actor milanez, care a recitat în italiană framente din opera lui Eminescu, Irina Ţurcanu, care a vorbit despre Eminescu ca jurnalist şi patriot, poetul şi editorul Alessandro Canzian, cu un fragment di Luceafărul reinterpretat.
Rita Tacaks din Gorizia a citit un fragment din Luceafărul-  tradus de către ea- iar poetul Lamberto Olivari a vorbit despre Eminescu şi legăturile cu alţi mari poeţi italieni, cum ar fi Leopardi

Citeşte mai mult...

Niciun comentariu: